Klimaendringer og tap av biologisk mangfold er de mest presserende miljøutfordringene i dag. Matsystemer bidrar til 80 % av avskogingen på verdensbasis og står for 29 % av drivhusgassutslippene. Dette er en problemstilling som krever umiddelbare tiltak, og vi er alle ansvarlige for å redusere skadevirkningene som produksjonsprosessene påfører miljøet. Vårt morselskap Nestlé har satt seg et tydelig mål om å oppnå null klimagassutslipp innen 2050. Som en del av Nestlé er vi også på god vei mot å minske miljøavtrykket fra vår virksomhet.
Vi har til hensikt å redusere vårt fotavtrykk på miljøet, med en ambisjon om å ha netto nullutslipp av drivhusgasser innen 2050 samt å begynne en overgang mot regenerering av økosystemene i jord og hav.
Målet om netto nullutslipp av drivhusgasser er en viktig del av vårt bærekraftarbeid
Ansvarlig innkjøp og regenerering
Ansvarlig innkjøp er avgjørende for å oppnå netto nullutslipp. Dette innebærer blant annet at vi innfører nye måter å dyrke ingrediensene våre på. Men vi nøyer oss ikke med å redusere avtrykket vårt; vi vil også jobbe for å oppnå en mer regenerativ tilnærming.
Produksjon og logistikk
Det er ingen overraskelse at produksjon og logistikk står for mye utslipp av drivhusgasser. Vi er svært opptatt av hvordan vi fremstiller produktene våre, hvilken type energi vi bruker i fabrikkene våre, samt hvordan vi frakter produktene fra A til B. Alt dette inngår i vår målsetning om netto nullutslipp.
Fornybar elektrisitet kan skapes gjennom en rekke ulike kilder, blant annet vind-, sol- og vannkraft. Våre fabrikker kjøper fornybar elektrisitet på mange forskjellige måter.
Forandring av produktporteføljen
Ingrediensene vi bruker, er de største syndebukkene når det gjelder drivhusgasser i vår virksomhet, ikke minst gjennom måten produktene lages og bearbeides på. Dette skal vi gjøre noe med i årene som kommer, blant annet ved å fornye oppskriftene våre med tanke på bruk og valg av ressurser – for på den måten å redusere miljøavtrykket.
Våre kunder forventer kun det beste fra Purinas produkter, både innen næringsinnhold, smak og trivsel for kjæledyrene. Vi vil naturligvis fortsette å levere produkter av høy kvalitet. Dette er vår grunnfilosofi: dyrefôr av høy kvalitet kombinert med et redusert klimaavtrykk. Klikk på ingrediensen nedenfor for å lære mer om noen av tiltakene våre.
For eksempel er 99 % av all soya som vi benytter, innkjøpt på ansvarlig vis og fullt sporbar.
I tillegg hjelper vi kornbønder med overgangen til et regenerativt landbruk.
Som en del av Purinas innsats for økt bærekraft samarbeider vi med fiskere for å skape bedre fiskemetoder. Vi har hatt et samarbeid med Sustainable Fisheries Partnership for å vurdere våre fiskekilder, og 86 % av våre sjømatingredienser var ansvarlig innkjøpt ved utgangen av 2021. Vi har satt oss som mål at 100 % av fisken vår innen 2030 skal være innhentet fra ansvarlige kilder.
I tillegg utforsker vi nye proteinkilder som favabønner og insekter, som en motvekt til proteiner fra dyr og grønnsaker, uten at dette skal gå på bekostning av næringsinnholdet.
Vi prøver ut nye sirkulære løsninger når det gjelder ingredienser, blant annet Purina Adventurous, hvor vi deltok i et nytt tiltak i Nederland der man bruker korn som blir til overs fra bryggeri, og som ellers ville ha gått til spille.
Emballasje
Endringer i emballasje er en svært viktig del av vårt mål om å oppnå netto nullutslipp. Ved å gjøre emballasjen mer resirkulerbar og gjenbrukbar bidrar vi til mindre avfall, noe som igjen bidrar til å minske utslippene av drivhusgasser.
Vi har som målsetning at 100 % av vår emballasje skal kunne resirkuleres. Vi tar sikte på at 95 % av dette målet skal være nådd innen 2025.
Fremover vil vi redusere bruken av engangsemballasje og fokusere gradvis mer på resirkulerbar eller gjenbrukbar emballasje. Vi har fortsatt som ambisjon at 100 % av plastemballasjen vår skal være designet for resirkulering. Vi satser på at 95 % av dette målet skal være nådd innen 2025. Dessuten har vi som mål å redusere bruken av ny plastikk med en tredel innen 2025. Vi jobber for å redusere både antallet emballasjematerialer og kompleksiteten på disse materialene, slik at emballasjen skal bli lettere å resirkulere. Redusert bruk av ny plastikk og økt bruk av resirkulerte materialer bidrar til å minske utslippene av drivhusgasser.
Men vi må ikke glemme at når vi endelig har nådd målet om at all emballasje kan resirkuleres, så er det viktig at det finnes en infrastruktur som gjør det mulig for lokale myndigheter å samle inn og resirkulere emballasjen. Og selv når en slik infrastruktur er på plass, kreves det ofte en hjelpende hånd fra alle menneskene som kjøper produktene våre, for eksempel ved at de kildesorterer eller tar en tur til gjenbruksstasjonen.
I samarbeid med leverandørene våre kommer vi frem til nye og mindre sammensatte innpakningsmaterialer. For eksempel posene til Gourmet Mon-Petit Intense og Latz Soups mono-material – her bruker vi bare én type materiale, som kan resirkuleres. (1) Samtidig har vi undersøkt alternative løsninger til emballasje, for eksempel et pilotprosjekt i Sveits hvor man benytter gjenfyllbare dispensere. (2) Vil du hjelpe oss med å resirkulere, finner du informasjon for de fleste av våre produkter via lenken nedenfor! Over 78 % av våre produkter kan allerede resirkuleres. Ikke fortvil, vi jobber videre med resten!