Sukker finnes naturlig i mange typer frukt og grønnsaker som brukes i kjæledyrfôr, blant annet epler, gresskar, gulrøtter, søtpoteter, tomater, erter og spinat.
Flertallet av karbohydratene i komplett og balansert kjæledyrfôr kommer fra «komplekse» karbohydrater (f.eks. korn, poteter og enkelte belgfrukter). Der det finnes i kjæledyrfôr, utgjør enkle sukkerarter (som sukrose, dekstrose, fruktose osv.) en svært liten prosentdel av den totale forbrennbare energien i fôret.
Noen av dem spiller en viktig rolle i kjæledyrs ernæring. Glukose er for eksempel den primære energikilden for kroppens celler, mens laktose er avgjørende for tidlig utvikling. Både hunder og katter er i stand til å forbrenne og utnytte sukkeret som finnes i kjæledyrfôr. Små mengder sukker kan forbedre smaken på fôret. Det brukes for eksempel til å skape naturlig aroma, som «ristet» eller «grillet», når det kombineres med andre ingredienser under tilberedningsprosessen. Sukkeret har også andre funksjoner i kjæledyrfôr, som å øke lagringstiden til produktene, gi en visuelt tiltalende farge eller forbedre teksturen og produktenes mykhet.
Begrepet «diverse sukkerarter» som du finner på dyrefôretikettene, er en kategoribeskrivelse som kan henvise til ulike sukkerarter (f.eks. sukrose, fruktose, glukose mfl.). Det må alltid brukes i flertall («sukkerarter») selv om oppskriften inneholder kun én type sukker.
Mange mennesker forbinder sukker i kjæledyrfôr som årsaken til fedme. Imidlertid er et overdrevent kaloriinntak en av de største risikofaktorene for fedme hos hunder og katter. Gram for gram har sukker færre kalorier enn fett og protein. Det er fedme, ikke sukker, som er den største risikofaktoren for diabetes mellitus hos hunder og katter. Nøkkelen er å opprettholde en ideell kroppstilstand og begrense mat som ikke er komplett og balansert til mindre enn 10 % av kjæledyrets totale kaloriinntak.
Amélie
Pet food Raw Materials Specialist @Purina
IngredienserGå til siden > |
|